Het wezen van de smaak

Gelezen door: Annemie Fivez (31 boeken)

Citaat: "Monsieur le conseiller, zei de eens een bejaarde markiezin tegen haar overbuurman aan tafel: "waaran geeft u de vookeur,'aan borgogne of bordeaux?"
"Madame," antwoordde de aldus ondervraagde magistraat met het air van een druïde, "dat is een proces waarvan ik nog lang niet alle stukken bij elkaar heb en daarom verdaag ik de uitspraak telkens weer met acht dagen.""

Dit is niet echt een kookboek, maar een boek met een aantal meditaties over alles wat met eten en smaak te maken heeft. Wie Brillat-Savarin kent als een kaas heeft het mis. Brillat-Savarin was eigenlijk een jurist, maar hij had zo zijn aparte trekjes en schreef een fantastisch werk over de gastronomische wetenschap.

In dit naslagwerk kom je onder andere iets te weten over tafelgeneugten, magerte, vasten, gourmandise oftewel het plezier in eten en drinken enzovoort. In het derde deel gaat hij iets losser te werk en geeft hij toch enkele anekdotes en recepten prijs. De basis van veel latere werken blikken nog altijd terug op Physiologie du Goût van Brillat Savarin.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: