Keukenconfessies

Gelezen door: Eva Devos (17 boeken)

Citaat: "Aan de onderkant van mijn rechterwijsvinger zit een vier centimeter lange, schuine, geelbruine eeltplek. (...) Op deze plek ben ik trots. Daarmee ben ik direct herkenbaar als kok, als ouwe rot in het vak. Als u mij een hand geeft, kunt u hem voelen, net zoals ik hem bij collega’s voel. Het is een geheim teken, een soort vrijmetselaarshanddruk zonder onzin, de manier waarop we elkaar in dit leven herkennen."

Anthony Bourdain, Amerikaan met Franse roots, is de chef-kok van een succesvol New Yorks restaurant. Maar ook hij is onderaan de ladder begonnen. Gebaseerd op zijn jarenlange ervaring brengt Bourdain in dit boek in gonzo-stijl verslag uit van het reilen en zeilen van restaurantkeukens zoals hij die meemaakte.
Hij schrijft over drank- en drugsfestijnen, over truuks om niet meer zo verse vis duur te laten betalen (bestel nooit een vispannetje, en zeker niet op zondag), maar ook over de hiërarchie in de brigade en de heroïek van kapotgewerkte handen.
Soms grappig, soms gortig, maar altijd onderhoudend – en hopelijk vaak overdreven: hardgekookt, en niet voor gevoelige magen.
Misschien toch maar wat meer thuis koken...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: